Поддържането на един цвят изисква специално ежедневно внимание, за да се запази неговото излъчване и блясък. Вижте съветите на нашите експерти, за да разберете как да се грижите за вашата боядисана коса.

Различните видове оцветяване с боя за коса

Има много начини да боядисате косата си – вкъщи, в професионален салон, полуперманентно боядисване, пълно боядисване, кичури и пр. Оцветителите са противопоставени като химически и естествени или растителни.

Химическото оцветяване действа чрез химичен процес на окисление. Отваря люспите на косъма, за да заключи цвета вътре. Цветът се модифицира трайно и в дълбочина, но рискът от промяна на косата е много голям.

За да запазите здравето на косата си, често професионалистите съветват да използвате така наречените растителни бои. Боядисването с тях е процес, който се задоволява да покрие косата с цвят, но само на повърхността. Влакното на косъма е с ненарушена цялост и е запазено здраво, но оцветяването ще изчезне по-бързо.

На какъв риск е изложена косата ми?

Въпреки че боядисването дава моментен блясък на косата, то не е напълно безвредно за нея. По време на боядисването косата е много отслабена. Оцветяването на косата с професионални бои за коса уврежда хидролипидния филм, който служи като защитна бариера за косата. След това косъмът е изложен на всякакви външни агресори (уреди за изсушаване като маша/сешоар, слънчеви лъчи, замърсявания и др.). Резултатът е коса, която изсъхва по-бързо, става по-чуплива и изгубва блясъка си. От друга страна, люспите на косъма ще се отворят по време на боядисването, за да поемат по-добре цветните пигменти, но това помага на гладкия и блестящ вид на косата да изчезне по-бързо.

Правилните стъпки, които трябва да следвате, за да запазите цвета на косата си

За да помогнете на косата да се възстанови след боядисване, е важно да следвате специфичен и цялостен ритуал за грижа.

Стъпка 1: НЕЖНО ИЗМИВАНЕ

Често препоръчвани за чувствителна коса след боядисване, шампоаните без сулфати нежно почистват и запазват хидролипидния филм на фибрите.

Особено препоръчително е да адаптирате вида шампоан според вашия цвят.

За тъмни цветове (черно, кафяво, червено и др.) препоръчваме защитен и подхранващ шампоан, който ще измие нежно косата ви и ще подхрани дължината й. Така вашият цвят ще бъде по-сияен.

Ако имате изрусена коса или по-скоро в светли нюанси (руса, бяла, сива и т.н.), използвайте лилав шампоан, специално предназначен за тези типове цвят. Намалява нежеланите отражения и възвръща блясъка на косата.

Стъпка 2: ПОДХРАНЕТЕ ДЪЛЖИНИТЕ СИ, БЕЗ ДА ГИ УТЕЖНЯВАТЕ

В допълнение към вашия шампоан е силно препоръчително да добавите в ритуала за грижа за косата и допълнителен продукт за боядисана коса. Балсамът от тази серия помага за разресване, подхранване и възвръщане на блясъка на косата, без да я утежнява. Или препоръчваме маска за възстановяване на уврежданията на космите, защита на цвета и интензивно подхранване на косата.

Стъпка 3: СЪЖИВЕТЕ БЛЯСЪКА

Оцетът за изплакване се използва като последна стъпка във вашия ритуал за грижа за кожата. Това е идеалният продукт за мека и блестяща коса. Оцетната киселина, присъстваща в оцета, разтваря варовика във водата, докато нейното киселинно pH помага за стягане на люспите на косъма. Освобождавайки се от всичко, което я изтощава, косата възвръща своята еластичност и блясък.

Съвет от нашите експерти

"Изплакнете косата със студена вода. Това подобрява блясъка на косата, като същевременно запазва цвета.“

Озаряващата сила на малиновия оцет

Нашите изследователи на Botanical Beauty® избраха малинов оцет, за да разработят гамата за боядисана коса и блясък.

Известен от древността със своята ефективност, той неутрализира съдържащия се във водата варовик, който помрачава влакната на косата при измиване. Така възвръща блясъка на боядисаната коса.

Открийте нашата козметична серия за грижа за косата, обогатена с малинов оцет, за да върнете сияйността и блясъка на косата си.

А, вие какви хитрини знаете за запазване на боядисаната коса? Споделете ни в коментарите!