SPF индекс на защита, текстури, продукти за преди/по време/след излагане на слънце... всичко, което трябва да знаете за дълготрайния тен и защитата на кожата!

Всяка година изпитваме едно и също нещо - искаме перфектен тен, защото смятаме, че изглеждаме по-добре, когато сме почерняли. Да живее добрият външен вид! Но да имаш тен е едно и това не означава, че не трябва да се грижиш за кожата си! Не се притеснявайте – ние ще ви обясним всичко за слънцезащитата!

Масло, лосион, спрей... Чувствам се загубен/а сред текстурите. Кое да избера? Кой е по-добрият продукт за мен?

На първо място, знайте, че всички текстури имат еднаква ефективност в защитата на кожата от вредното въздействие на слънцето. Следователно изборът на текстура зависи от вас и вашата кожа!

Ако искате да придадете на кожата си сатенен или блестящ вид, препоръчваме ви да изберете слънцезащитни масла. Ако искате по-леко нелепнещо усещане, можете да използвате спрей. Можете да изберете лосион за копринена кожа. Кремовете са идеални за суха кожа, защото са по-богати!

Ако предпочитате да карате ски (хей, защо не) вместо да се излежавате край морето, знайте, че в планината кожата ви се нуждае от по-мазна текстура, която да я предпазва и от студа! Точно като млякото за лице и тяло с SPF 50!

И накрая, препоръчваме да използвате различни продукти за тяло и лице, тъй като не всички типове кожа са еднакви.  

NB : Защото кожата на лицето е по-фина от останалите части на тялото ни и има нужда от различен тип грижа.

Какво означава слънцезащитен фактор и кой да избера за кожата си?

На първо място, за да разберем малко как работят индексите (или SPF – слънцезащитен фактор/SPF на английски), ще трябва да използваме малко математика! Но, не се притеснявайте – това е едно лесно и просто умножение!

Ако, като общо правило, ви отнема 10 минути, за да получите слънчево изгаряне без слънцезащита, тогава ще поставите:

- 30 x 10 минути, за да получите слънчево изгаряне след като сте използвали SPF 30

- 50 x 10 минути, за да получите слънчево изгаряне след като сте използвали SPF 50.

Видяхте ли - не е толкова трудно! Получихме решението с проста формула.

Така че, когато избирате слънцезащитен фактор, трябва да си зададете два въпроса:

- Какъв е моят тип кожа (изключително чувствителна или резистентна)? Лесно ли почернявате или сте склонни да се зачервявате (уточняваме – при излагане на слънце)? Колкото по-светъл е цветът на кожата и косата ви, толкова по-чувствителни са те, а вие по-бързо почервенявате. И следователно толкова по-висок трябва да бъде SPF индексът.

- При какви условия се излагате на слънчеви лъчи (умерени до екстремни)? Важно е и къде се намирате, в града ли сте или на плажа? Важни са и продължителност на слънчевото греене във вашата страна, продължителността на излагане на слънце и ъгълът на слънцето, и пр.

За какво са продуктите преди слънце?

Както подсказва името, продуктите преди излагане на слънце подготвят кожата ви за излагане на слънце (не е ли очевидно?). Това е много важно за перфектния и дълготраен тен. А, за постигане на такъв, ние трябва да ексфолираме и хидратираме кожата си.

Колкото повече кожата е хидратирана и освободена от мъртви клетки (благодарение на ексфолианта), толкова по-равномерен и здравословен ще бъде тенът!

Използването на продукти за след слънце удължава ли тена?

Отговорът е ДА! За да имате дълготраен тен, трябва да предпазите кожата от дехидратация! Можете да направите това, като я хидратитрате и подхранвате. Това възстановява липидната тъкан на повърхността на кожата и позволява по-добра кохезия на клетките (кожните клетки прилепват една към друга по-добре). С нашето хидратиращо мляко 3в1 кожата е незабавно успокоена, интензивно хидратирана, възстановена от щетите, причинени от слънцето и възвръща своята еластичност.

И отново ще споменем ексфолирането. Около десетина дни след прякото излагане на слънчеви лъчи (след края на лятната почивка), ексфолирайте много внимателно, за да почистите основно мъртвите клетки и да обновите кожата си, запазвайки сияен и здравословен тен за по-дълго време!

И косата ми във всичко това? Трябва ли да бъдат защитени от UV?

UV лъчите, солта и хлорът са вредното трио за вашата коса! Те карат косата да загуби жизнеността си и да стане суха и чуплива. Ако се боядисвате, можете да се сбогувате с цвета, защото ще избледнее. А за да се погрижите за красивата си коса, подхранете я и я предпазете след плуване в басейна или морето.

И задължително носете шапка, бандана или нещо, което покрива главата ви и я предпазва от преки слънчеви лъчи!

Защо да изберете анти-ейдж слънцезащитни продукти?

Въпреки че сме влюбени в слънцето, не трябва да забравяме, че то има свойството да ускорява стареенето на кожата! Слънцезащитните анти-ейдж продукти предпазват кожата ви от слънчевите ултравиолетови лъчи и въздействат върху окислителните реакции, които протичат в кожата и които ви карат да стареете по-бързо. Анти-UV+ Anti Age = Перфектна защита!

Маслото на Monoi, предпазва ли ме от слънцето?

Всеки обича този опияняващ аромат, който веднага ни пренася на Карибите. Може би затова като го използваме си представяме ваканции през цялото време. Но помислете отново, защото:

1/ Това не е продукт с UV защита и още по-лошо, действа като лупа, увеличавайки риска от бързо зачервяване и изгаряне.

2/ Добрата новина е, че можем да използваме този дълбоко подхранващ продукт през цялата година!

Маслото от Monoi дължи подхранващите си качества на наситените мастни киселини, които съдържа.

Въпреки че не се използва за слънцезащита, той е отличен за възстановяване на кожата след излагане на вредните слънчеви лъчи.

Два малки съвета:

- Нанесете върху мокра кожа за максимален ефект. Маслото и водата заедно ускоряват абсорбцията, което ви позволява да получите по-добър резултат. Насладете се на копринено гладка и сатенено мека кожа за минути!

- Ефективно е и при суха коса! Нанесено върху косата я оставя мека и блестяща.

Е, сега знаете всичко! Готови сте да поглезите кожата си, за да бъде едновременно с тен и защитена.

Да обобщим:

1/ Изберете правилният SPF индекс.

2/ Хидратирайте кожата си, като премахнете мъртвите клетки, преди да се изложите на слънце.

3/ Веднъж придобили тен продължете да ексфолирате и подхранвате кожата си.

Не забравяйте:

1/ Да защитите и косата си от ултравиолетовите лъчи!

2/ Да предпочетете анти - ейдж слънцезащитни продукти, за да се забавите стареенето на кожата!

3/ Да изберете Monoi, за да подхраните кожата си, но не и да я предпазите от UV лъчите!