Уморихте ли се от пърхота? Всеки втори човек страда от пърхот. Открийте как по естествен и ефективен начин, може да се разделите с него.

Какво е пърхот?

Пърхотът представлява малки парчета кожа, наречени „люспи“, които се отлепват от скалпа. По-конкретно, мъртвите клетки се събират и образуват групички, което ги прави видими с просто око.

Но как се формират? В типичния клетъчен цикъл клетките, присъстващи на повърхността на скалпа, се обновяват приблизително на всеки 21 дни. Но може да се случи това обновяване на скалпа да бъде нарушено и да се ускори. След това клетките на повърхността вече не могат да се премахват естествено и автоматично и остават слепени заедно и образуват това, което се нарича пърхот.

Пърхотът се среща главно по косата, но е възможно да се наблюдава и по всички части на тялото, където има косми (брада, вежди и др.). Имайте предвид, че пърхотът може да бъде придружен от дразнене на скалпа, както и повече или по-малко интензивен сърбеж.

Разпознайте вашия тип пърхот

Има 2 вида пърхот:

Сух пърхот

Той е свързан с прекомерното производство на себум и нарушаване на обновяването на клетките на скалпа. Този тънък слой има вид на бял прах, не полепва по скалпа и пада върху раменете. Сухият пърхот засяга главно сухи или нормални скалпове.

Мазен пърхот

Той е свързан с развитието на микроорганизъм, наречен „Malassezia furfur“, който разгражда себума и насърчава десквамацията. Характеризира се с плаки, които залепват по скалпа, често свързани със сърбеж и дразнене на скалпа. Поради това премахването на пърхота става от съществено значение за повече комфорт.

Какви са причините за поява на пърхот?

Това явление може да бъде резултат от множество фактори:

• Ненормална секреция на себум от мастните жлези (в излишък или в твърде малко количество)

• Колонизация на скалпа от дрожди от типа "Malassezia furfur".

• Хормонален дисбаланс

• Стрес

• Лоша диета

• Замърсена среда

• Неподходяща рутина за коса

• Многократно носене на каска или шапка

Съвети от нашите експерти

"Тялото и косата ни се нуждаят от външно снабдяване с витамини и хранителни вещества. Подходяща рутина за коса, свързана с лечение с хранителни добавки, може да помогне за укрепване и защита на скалпа и дължината на косата."

Освежаващите качества на органичната мента

Благодарение на уникалните си познания за растителния свят, нашите изследователи на Botanical Beauty® избраха органична ментова вода от La Gacilly, известна със своите пречистващи и освежаващи свойства.

Ментата е известна като особено пречистваща и освежаваща. Сертифициран по UEBT, ние я култивираме в органично земеделие и агроекология, след което я дестилираме в работилницата за ботанически води Yves Rocher в La Gacilly, за да произведем хидрозол с голяма чистота.

По този начин помагаме за намаляване на дискомфорта на скалпа, чувствителен към пърхот.

Тази патентована съставка е интегрирана в сърцето на 2 формули, които елиминират всички видове пърхот и предотвратяват рецидиви.

Открийте нашия ритуал за грижа за косата, обогатен с органична мента за ефективно премахване на вашия пърхот, за коса, която диша отново!