Откривате ли все повече косми по четката, възглавницата, дрехите си? Вижте всички наши съвети за естествено и ефективно забавяне на загубата на коса.

Какво представлява косопадът

За да разберем по-добре механизма на косопад, трябва да се върнем там, откъдето всичко започва: корените на косата.

Микроциркулацията е от съществено значение за здравето на коса. Намира се в основата на косъма, тя представлява всички малки кръвоносни съдове, които пренасят кислород и хранителни вещества към луковицата на корена. По този начин допринася за правилното развитие, поддържане и растеж на косата. Всяка промяна на тази мрежа лишава косата от нейната енергия и в крайна сметка благоприятства загубата на коса в дългосрочен план.

Когато не се подновява редовно, космената маса отслабва и изглежда по-малко гъста и плътна. Колагеновата обвивка около корена на косъма може да отслабне с времето. Тогава космите са по-слабо подхранени, стават много по-тънки и по-слабо се залепват за скалпа, докато накрая просто падат.

Как да разпознаем вида косопад

Познаването на вида на вашия косопад е от съществено значение за лечението по специфичен и целенасочен начин.

Има 2 вида косопад:

Случаен или реактивен косопад

Квалифициран като временен, това е косопад, който обикновено настъпва внезапно. Случайният косопад се характеризира с изтъняване на космените влакна и внезапна или масова загуба на коса. Обикновено се среща при жени, това е спорадична загуба на коса, която е напълно обратима, когато се лекува бързо с подходящи продукти за грижа.

Възниква в отговор на конкретно събитие, като умора, стрес, бременност, прием на лекарства, диета.

Хроничен или прогресиращ косопад

За разлика от случайния косопад, хроничният косопад е постоянно явление, което изисква продължително лечение. Попринцип е по-разпространен при мъжете, но все по-често се наблюдава и при жените. Характеризира се с хронична загуба на коса поради хормони и често наследствена – това се нарича андрогенна алопеция, или казано по друг начин: наследствен косопад.  

Често поради нарушение в жизнения цикъл на косъма, този вид косопад се характеризира с прогресивно и локализирано изтъняване на космените влакна до пълното им падане.

Какви са причините?

Загубата на коса има различни причини. Независимо дали е случаен или прогресивен, той често е свързан с прекомерна секреция на себум в допълнение към други фактори, като стрес, умора или хормонални промени, които имат пряко въздействие върху цикъла на косата, промяна в сезона или дори наследствени фактори като генетично предразположение към косопад. Освен това нашите клетки стареят в тялото ни и с напредване на възрастта косата започва да расте по-бавно.

Съвети на нашите експерти

"Отделете време да масажирате скалпа си интензивно под душа, когато миете с шампоан или прилагате лечението си, за да активирате микроциркулацията и да стимулирате растежа на косата."

Борете се ефективно срещу косопада!

Благодарение на уникалните си познания за растителния свят, нашите изследователи на Botanical Cosmetics® комбинираха органично агаве с бяла лупина и женшен, за да се борят срещу всеки тип косопад.

АГАВЕ [ПАТЕНТОВАНА АКТИВНА ИНОВАЦИЯ] (1)

Тайната на Agave Tequilana? Неговото богато съдържание на фруктани, мощен източник на енергия за растението.

Фруктаните от агаве работят в самите клетки на скалпа, от където косата черпи цялата си сила. Способността им да удвояват микроциркулацията (2), в комбинация с масаж на скалпа, позволява на луковицата да бъде по-добре подхранена и следователно косата да расте по-силна и по-здрава.

БЯЛА ЛУПИНА

Бялата лупина е избрана заради нейното богатство на пептиди. Ограничава косопада благодарение на 2 механизма на действие:

1. Намалява активността на ензим, наречен 5-алфа редуктаза (3), основната причина за генетичната загуба на коса.

2. Стимулира микроциркулацията и оксигенацията на тъканите (3) .

Така екстрактът от Лупина подпомага растежа на косата, забавя механизмите на косопад и укрепва косата без жизненост.

ЖЕНШЕН

Нашите изследователи се интересуваха от женшен, лечебно растение с голяма известност в Азия.

Силата му? Стимулира активността на луковиците (2) за по-здрави и по-устойчиви космени влакна.

Обогатен с растителни активни съставки, ритуалът против косопад забавя косопада, стимулира растежа и възстановява плътността на косата.

Открийте нашата продуктова линия против косопад за коса, която е по-силна, по-плътна и изпълнена с жизненост.

(1) 2 патента, издадени във Франция
(2) In vitro тестове _ Патент за ефективността на фруктаните от агаве, които удвояват микроциркулацията.
(3) In vitro тестове

Вие имате ли хитрини за забавяне на падането на коса? Споделете ни в коментарите!