Косата ви се омазнява твърде бързо? Страдате ли от дискомфорт? Открийте как да регулирате производството на себум, за да възвърнете чистотата и лекотата на косата от корените.

Защо косата ми се омазнява бързо?

Обикновено, когато говорим за мазна коса, рядко се споменава истинския виновник за този проблем: скалпът. Именно на това ниво се отделя себум, естествен лубрикант, който също служи за защита на косата от външни агресори.

Секрецията на себум е естествен процес и е от съществено значение за баланса на скалпа. Затова, ако се случи проблем с този процес, нещата се усложняват. Прекомерното производство на себум, наричано още хиперсеборея, ще задуши кожата на скалпа и косата в корена. Това обикновено води до дисбаланс на скалпа и пролиферация на бактерии, които могат да отслабят кожата, като по този начин причиняват сърбеж и мазен пърхот.

Себум: приятел или враг?

Себумът се счита за щита на косата ни. Влиза в състава на хидролипидния филм. Веднъж разнесен върху повърхността на скалпа и корените, той допринася за бариерната функция на кожата срещу външни агресии и помага за задържане на вода, за да се гарантира добра хидратация на скалпа. Разнасяйки се върху влакната на косъма, той създава щит и го предпазва от външни агресори и дехидратация. Докато естественият механизъм за отделяне на себум работи нормално, себумът ще бъде нашият най-голям съюзник за еластична и блестяща коса!

Причини за омазняване на косата

Има различни причини и фактори зад мазния скалп и косата:

• Хормонален дисбаланс (пубертет, стрес и др.)

• Наследствен фактор

• Емоционален шок

• Прием на определени лекарства

• Стрес или безпокойство

• Замърсяване (тютюн, микрочастици и др.)

• Прекомерен източник на топлина (маша, сешоар, преса и т.н.)

• Диета с твърде високо съдържание на мазнини и захари

Съвет от нашите експерти

"Ключът към предотвратяване на повторното омазняване на косата ви е да избягвате прекомерното манипулиране или утежняване на косата. Ако страдате от този проблем, препоръчваме естественото изсушаване на косата, само от въздуха. И избягвайте изсушаването със сешоар и прекалено подхранващите стилизиращи продукти, доколкото е възможно, които могат да накарат косата да се омазни по-бързо."

Правилният ритуал за грижа за бързо омазняваща се коса

За да освободите скалпа от излишния себум и замърсяванията и по този начин да възвърнете леката и блестяща коса, е важно да приемете специфичен и цялостен ритуал за грижа.

1. ЕКСФОЛИРАЙТЕ И ПРЕЧИСТЕТЕ

Ако имате нормална към мазна коса, силно се препоръчва да използвате процедура преди шампоана.

Препоръчваме ви нашата ексфолираща маска 2в1. Скрабът ще ви позволи нежно да ексфолирате зоната, за да елиминирате всички замърсявания и за да възвърнете свежестта и лекотата от корена. Докато почистващата маска ще ви помогне да абсорбирате излишния себум и да пречистите скалпа си.

 

2. НЕЖНО ИЗМИВАНЕ

За мазни скалпове се препоръчва използването на мек шампоан, формулиран без сулфати, който почиства много нежно, зачита баланса на всички типове скалпове и запазва хидролипидния филм на фибрите.

Внимавайте да не търкате скалпа твърде интензивно, докато миете с шампоан. Изберете нежен масаж, за да не стимулирате прекалено много мастните жлези.

3. ЛЕЧЕНИЕ

Въпреки че произходът на проблема е на нивото на скалпа ви, не трябва да забравяте да се грижите за цялата дължина на косата. В допълнение към вашия шампоан е силно препоръчително да използвате и продукти за изплакване във вашия ритуал. Балсамът от тази серия помага за по-лесното разресване, подхранване и възвръщане на блясъка на косата, без да я утежнява.

Оцетът за детоксикация се използва като последна стъпка във вашия ритуал за грижа за кожата на главата. Това е идеалният продукт за блестяща и жизнена коса. Благодарение на съдържанието на екстракт от семена на моринга, той ефективно почиства влакната на косъма от всички замърсявания. Проучванията показват, че изплакването с оцет премахва два пъти повече замърсявания, отколкото обикновеното изплакване на косата с вода. То помага да се усвояват по-добре хранителните вещества от другите козметични продукти за грижа.

 

4. УДЪЛЖАВАНЕ НА СВЕЖЕСТТА

Използвате ли сух шампоан? Ако не, препоръчваме ви да си вземете такъв възможно най-скоро.

Това е SOS жестът за мазни скалпове и който ще ви помогне да удължите тяхната свежест, и оберете излишния себум. Препоръчваме ви сухият шампоан от серията за мазна коса, съставен от активни съставки с пречистващи свойства.

Тънката и мазна коса е известна с това, че по-лесно задържа миризми. За освежаване по всяко време на деня, ви предлагаме мист, който освежава косата и трайно неутрализира миризмите, за усещане за чиста коса.

Пречистващата сила на био водораслите от Бретан

Благодарение на уникалните си познания за растителния свят, нашите изследователи на Botanical Beauty® избраха ПРЕЧИСТВАЩИ ОРГАНИЧНИ ВОДОРАСЛИ ОТ БРЕТАН. Това водорасло е известно още като "харпуна на Нептун" поради наличието на кукички на бодливите му клони, които му позволяват да се придържа към корпусите на лодките. Тази особеност му позволява да пътува през океаните и нашите изследователи го откриха край бреговете на Бретан.

Освобождавайки се от излишния себум и замърсяванията, скалпът е пречистен, а косата е лека и блестяща.

Вижте цялата серия от продукти за почистване и детоксикация, обогатени с био водорасли и вдъхновена от океана. За чиста, лека и блестяща коса!

А, вие какви ритуали спазвате за пречистване на кожата на главата? Разкажете ни в коментарите!