Косата ви е отслабена и чуплива, а крайщата й са склонни към накъсване? Вижте как да я предпазите и да възвърнете жизнеността, мекотата и блясъка й.

Разпознаване на увредената коса

Влакната на косата в лошо състояние се характеризират с промяна в тяхната защитна бариера, известна още като хидролипиден филм, оставяйки косата ви по-силно изложена на външни агресори и дехидратация.

Така косата е по-уязвима и дължините стават матови, груби и чупливи.

Какво представлява хидролипидният филм?

Намиращ се на повърхността на скалпа и съставен от смес от вода и себум, той покрива скалпа и влакната на косата, за да ги предпази от външни агресори. Омазнявайки и изглаждайки влакната, помага да се осигури на косата допълнителна еластичност и блясък.

Когато хидролипидният филм е атакуван, той вече не играе ефективна роля като бариера за защита срещу външни агресори. Лишени от себум, кутикулите, които обграждат и защитават сърцевината на косъма (кортекса), се повдигат и косата става суха. След това косата губи естествената си защита, става дехидратирана, суха и чуплива с разцепени краища.

Какви са причините?

Чупливи, груби и много често раздвоени, дължините на косата са трудни за разресване и отслабени.

Повреденото влакно на косата често се свързва с:

• Естеството на вашата коса

• Използване на боя за коса и прекомерно обезцветяване

• Продължително излагане на слънце без никаква защита

• Неподходяща рутинна грижа за косата

• Многократно използване на нагряващи инструменти за коса

• Повредени, краищата на косата ви се цепят по-лесно, люспите се отделят, косата ви става по-матова и без блясък.

Съвети от нашите експерти

"Увредената коса се нуждае от много внимание и грижа. За да я възстановите интензивно, нанесете продукт без отмиване върху косата през нощта. Краищата ви остават ли нацепени и сухи? Не забравяйте редовно да отрязвате повредената част, за да ограничите счупването."

Правилните стъпки, които да предприемете, за да се погрижите за вашата увредена коса

За да предотвратите чупливостта на косата и да възстановите нейната жизненост, увредената коса се нуждае от адаптирана рутина. Ето защо е важно да добавите продукти за грижа към всяка стъпка от вашият ритуал:

1 НЕЖНО ИЗМИВАНЕ

Шампоаните без сулфати често се препоръчват за чувствителна коса след боядисване или бразилско изправяне на коса, тъй като нежно измиват дължините и запазват фибрите на косъма.

2 ВЪЗСТАНОВЕТЕ ИНТЕНЗИВНО КОСАТА ВИ

В допълнение към вашия шампоан е силно препоръчително да прилагате грижа за изплакване по време на вашата рутина. Балсамът от тази серия е подходящ за разресване и подхранване на косата ви, без да я утежнява. Или маска за попълване на фибрите, подхранване и възстановяване на силата и блясък на вашите кичури.

3 ПАЗЕТЕ ОТ ТОПЛИНА

Основна стъпка, която да добавите към рутината си, ако редовно използвате нагреваеми инструменти за коса: продукт за топлинна защита. Нанася се по дължините преди изсушаване или стилизиране, за да ги предпази от топлината.

4 ИНТЕНЗИВНО ПОДХРАНВАНЕ

Използвайте продукт без измиване, за да поправите дълбоко дължините си и да улесните стилизирането. Не се колебайте да адаптирате текстурата на вашата грижа към естеството на вашата коса:

- За нормална коса, използвайте подобна на серум течна текстура.

- За суха коса, изберете по-богата текстура като балсами или масла без измиване.

Възстановяващата сила на органичното масло от жожоба

Благодарение на уникалните си познания за растителния свят, нашите експерти са избрали органична жожоба, известна с невероятното богатство на своето масло.

Органичното масло от жожоба е уникална активна съставка с възстановяващи свойства. Богато на мастни киселини, като омега 6 и 9, то има състав, подобен на себума. Поради това интензивно подхранва сухата и чуплива коса, възстановявайки нейния блясък и еластичност.

Богати на органично масло от жожоба, продуктите от серията за възстановяване осигуряват подхранване, еластичност и блясък на сухата и увредена коса. Резултати: косата е възстановена и до 30 пъти по-устойчива*.

*Инструментални тестове за устойчивост на счупване. Резултати, получени за възстановяващата маска и ботаническия балсам