Водата е живот! Тази популярна поговорка има пълен смисъл, когато става дума за здравето на нашата кожа! Без вода тя е суха, дехидратирана, показва признаци на стареене и умора... Накратко всичко, което предпочитаме да избягваме.

За да запазите оптималното количество вода в кожата си и да я поддържате здрава, нека видим заедно как да я хидратирате ежедневно. Съвети, трикове, ние ще ви разкажем всичко!

По-добро разбиране на хидратацията

Да започнем с малко числа. Спокойно, няма да ви занимаваме с излишна математика, а само малко факти.

Човешкото тяло е съставено от 2/3 вода. От цялата тази вода около 20% се намира в кожата. Поддържането на този процент е от съществено значение, за да запазите тялото си перфектно хидратирано.

Hydration with Yves Rocher_1

Хидролипидният филм, тоест кожната бариера, която покрива нашия епидермис, се състои от вода и себум. Той го предпазва от външни агресии, но може лесно да се повреди в случай на дехидратация. Кожата трябва да бъде хидратирана, за да остане комфортна, мека и еластична. Всички сме усещали неприятното чувство на „стягане“ на кожата – ето това се случва, когато тя се дехидратира. Губи своята мекота, гъвкавост и еластичност, а бръчките и фините линии стават постоянни по лицето и шията. Без достатъчно вода в кожата, признаците на умора и отпуснатост изпъкват и стават ясно видими.

Значението на водата и адекватната хидратация

Няма да ви изненадаме, ако кажем, че водата е жизненоважна за всички живи същества. Следователно очевидно също е жизненоважна за нашето тяло и нашата кожа. Без вода нашите органи трудно функционират нормално и последствията могат да бъдат неприятни. Препоръчително е да употребявате храни, богати на вода, като плодове и зеленчуци. Колкото до напитките, не чакайте да ожаднеете! Пийте поне 1,5 литра вода на ден. За да насърчите консумацията й, добавете например листа от мента или резенчета лимон.

Hydration with Yves Rocher_2

Кои са елементите, които влияят върху хидратацията на кожата?

Има много фактори, които оказват влияние. Факторите на околната среда и навиците ни в начина на живот също влияят върху хидратацията на нашето тяло. За щастие продуктите за грижа за тялото и добрата диета могат да хидратират кожата както отвън, така и отвътре!

Влияние на околната среда

Околната среда, в която живеем, оказва голямо влияние върху нашето здраве като цяло и в частност върху кожата ни:

Замърсяване: налични както в града, така и в провинцията, фините прахови частици се прикрепят към кожата. Те я дехидратират и го правят матова. За да се противодейства на ефектите от замърсяването, почистването на кожата сутрин и вечер е идеално. Препоръчително е също да нанасяте хидратиращ крем или хидратиращо мляко, за да запазите нейния блясък.

Сухи вътрешни пространства: отоплението води до изсушаване на въздуха. Това е една от причините кожата ни често да се усеща по-опъната през зимата. Най-лесното решение е да сложите в стаята овлажнител за въздух или просто купа с вода на вашия радиатор. Автоматично ще усетите повишаване нивото на влажност. По този начин и кожата е по-малко склонна към дехидратация.

Вода: Хлорирана, твърда или солена вода може да дехидратира кожата. Не забравяйте да се подсушите внимателно след душ или да се измиете с течаща вода, след като излезете от морето или басейна. Освен това задължително използвайте слънцезащитен крем, особено по време на лятната почивка!

Слънцето: предизвиква дехидратиращ ефект, особено при изгаряния. За да задържите водата в кожата си и да я предпазите, не се колебайте да нанесете слънцезащитен крем или масло. Не забравяйте да нанасяте отново на всеки 2 часа и след всяко плуване. Препоръчваме кремове с UVB и UVA защита и по-висок SPF фактор!

Тютюн: Цигареният дим намалява размера на нашите кръвоносни съдове. Това намалява доставката на вода и всички хранителни вещества, от които кожата се нуждае. Но, има и добри новини: ако успеете да откажете цигарите, ефектът е обратим! Освен това цигарите вредят на вашето здраве по всякакъв начин, така че това е още една причина да ги спрете!

Алкохол: Алкохолът е диуретик. Това означава, че увеличава обема на урината ни, което кара тялото ни да губи много вода. За да сведем до минимум тази загуба на вода в тялото ни, препоръчително е да пием много вода между 2 алкохолни напитки.

Лекарства: Някои лекарства, включително диуретици и някои противозачатъчни хапчета, могат да причинят дехидратация на кожата.

Навици в начина на живот

За да осигурите добър прием на вода за тялото и кожата си, се препоръчва да пиете поне 1,5 литра вода на ден. Когато е горещо или когато извършвате физическа активност, загубата на вода поради изпотяване трябва да се компенсира с повече консумация на течности. Ако не обичате обикновена вода, пийте я под формата на супа, бульон, чай, билков чай ​​или смути.

Храната също играе роля в приема на вода. Пресните плодове и зеленчуци са пълни с вода, но също така и с полезни витамини и минерали.

Hydration with Yves Rocher_3

Хидратираща грижа

Заложете на всички продукти за грижа за тялото и лицето, които защитават кожната бариера. Изберете такива на водна основа, лайка или едулис например. Нашата серия за лице Hydra Vègètal е известна с това, че осигурява интензивна и продължителна хидратация във всички слоеве на епидермиса!

Добре е да знаете: Смята се, че сухата кожа е най-податлива на дехидратация. Но дехидратацията засяга всички типове кожа и всички възрасти. Комбинираната и мазната кожа също са засегнати!

Съвети за правилна хидратация на кожата на тялото

За да хидратирате правилно кожата на тялото си, ви препоръчваме да си създадете дневна рутина и да изберете правилните продукти за грижа за кожата.

Избор на правилната рутина за грижа

• Измийте тялото си с хидратиращ душ гел и подсушете добре кожата си, като я потупвате с мека кърпа, за да не я раздразните.

• Нанесете хидратиращ лосион или мляко за тяло веднага след това. Обърнете специално внимание на коленете и лактите, тези зони често са по-сухи от останалата част на тялото.

• 1 до 2 пъти седмично, ексфолирайте. Чрез освобождаване на епидермиса от неговите мъртви клетки, ексфолирането насърчава усвояването на останалите процедури за хидратация.

Hydration with Yves Rocher_4

Избор на правилните продукти според вашите нужди

Ако кожата ви няма специфични нужди, изберете лек лосион, крем или хидратиращо мляко. От друга страна, ако кожата на тялото ви е суха или много суха, изберете по-богати продукти за грижа за кожата, които дълбоко хидратират и подхранват епидермиса.

Hydration with Yves Rocher_5

Открийте нашата серия „Reparation“: комбинацията от органично масло от ший и органичен невен

За суха и изключително суха кожа Yves Rocher разработи възстановяващо мляко за тяло с формула от ший и невен. Маслото от ший прави чудеса със сухата кожа! Омекотяващо, подхранващо и възстановяващо, то интензивно хидратира и намалява признаците на дискомфорт. Формулата в  това мляко се комбинира с невен, известен със своите успокояващи и противовъзпалителни свойства. Този продукт хидратира и подхранва кожата за 24 часа, като същевременно ограничава загубата на вода и я предпазва от сухота. След нанасяне на млякото сухата кожа възвръща своята гъвкавост, мекота, комфорт и еластичност.

Не е необходимо много да поддържате кожата си здрава: просто трябва да се хидратирате както отвътре, така и отвън. Това включва пиене на достатъчно вода, ядене на пресни плодове и зеленчуци и редовно нанасяне на хидратиращи продукти. С тези няколко съвета кожата ви ще ви благодари!