По-голямата част от шампоаните са съставени от сулфат, пенливо повърхностноактивно вещество, което ефективно почиства косата, но и атакува скалпа и влакното на косъма. Какви са въздействията на сулфатите върху косата и здравето ни? Какви са алтернативите и защо да изберете шампоан без сулфати? Вижте в статията, която сме ви подготвили.

Какво е сулфат? Определение и роля в козметиката

Сулфатите имат почистващи свойства: тези повърхностноактивни вещества представляват почистващата основа на повечето шампоани и много продукти за лична хигиена. Повърхностноактивните вещества са така наречените детергенти и имат голямо значение в козметиката за почистване на кожата и косата. Повърхностноактивните вещества са вещества, които въз основа на тяхната молекулярна структура могат да намалят повърхностното напрежение на течността. По този начин е възможно две вещества, които всъщност не могат да се смесват, като масло и вода, да бъдат фино смесени.Поради свойствата си повърхностноактивните вещества имат разнообразни приложения в козметиката: те могат да почистват, да произвеждат пяна и да действат като емулгатори и да смесват веществата едно с друго. В шампоани, душ гелове и сапуни, повърхностно активните вещества се използват например за измиване на мазнини и частици пръст с вода от тялото. Повърхностно активните вещества се обозначават с името натриев лаурил сулфат (SLS), натриев лаурет сулфат (SLES) или амониев лаурил сулфат (ALS). Всъщност има много сулфати, включително и сулфати от растителен произход, разрешени в органичната козметика.

Шампоаните, съдържащи сулфати, също са популярни поради две основни причини: те създават кремообразна текстура и създават много пяна.

Шампоан и сулфат: задушаваща връзка

Тези сулфати, които влизат в състава на шампоаните със сигурност помагат за разтварянето на себума, но отслабват и атакуват фибрите на косъма и скалпа. Сулфатите имат изсушаващ и дразнещ ефект върху скалпа и косата.

Изсушаващ ефект: сулфатите променят скалпа и увреждат мастните жлези, отговорни за хидратирането на косата. Изсушаването на кожата, причинено от сулфата, може дори да насърчи косопада!

Потенциален дразнител: сулфатите могат да причинят сърбеж или зачервяване, или дори алергии при определени хора.

Обърнете внимание, че нашата реактивност на кожата към SLS, SLES, ALS или други сулфати зависи от нашата честа или умерена употреба на продукта, естеството и концентрацията на повърхностно активното вещество. В козметиката сулфатите също често се свързват с парабени и силикон: експлозивна смес за косата и здравето ни!

Парабен и силикон: опасно взаимодействие

Комбинирането на сулфати със силикон или парабен не е без въздействие върху косата и здравето ни.

Парабенът е консервант с антибактериални и противогъбични свойства. Използва се главно в козметиката за запазване на продуктите и поддържане на стабилността на формулите за грижа.

Забранен в органичната козметика, парабенът е широко критикуван за вредното си въздействие. Съединението би проникнало в тялото, например чрез използването на шампоан, за да наруши баланса на нашата хормонална система. Освен това е обвинен, че ускорява стареенето или е канцерогенен. Истинска бомба със закъснител!

Добавете към тези ендокринни разрушители силикон във вашия шампоан и ще получите още по-лош резултат. За да се ограничи изсушаващият ефект на сулфата, обичайно е да се включва силикон във формулата за грижа за косата, който има способността да покрива и прави косата по-сияйна. Резултатът обаче не е много блестящ, когато знаете, че силиконът задушава косата.

Какво въздействие имат сулфатите върху хората и околната среда?

Сулфатите не са еквивалентни по отношение на въздействието върху околната среда и здравето. Естеството на повърхностно активното вещество и производствените процеси значително влияят върху токсичността на сулфатирания продукт. Например асоциацията COSMEBIO разрешава два вида сулфати в своите продукти: SLS и ALS от растителен произход, които са по-малко вредни за кожата.

Натриевият лаурил сулфат (SLS) и амониевият лаурил сулфат (ALS) също замърсяват по-малко; те ще спазват критериите за биоразградимост на стандарта Cosmos за насърчаване на естествени и щадящи планетата козметични продукти.

От друга страна, чрез процеса на трансформация, натриевият лаурет сулфат е много токсичен за околната среда и за потребителите, използващи този вид сулфат.

Какви алтернативи имате да помогнете на косата си?

За щастие, простото решение е да премахнете сулфатите от продуктите за грижа за коса.

Изберете органичен шампоан без сулфати. По-малко дразнещи органични шампоани, които комбинират повърхностноактивни вещества с нежни почистващи и пенливи агенти.

Изберете нежни почистващи основи, съставени от естествени повърхностноактивни вещества.

Използвайте безсулфатен шампоан без силикон. Естествено лечение, обогатено с органично мляко от кестени, например ще подхрани нормална или суха коса. Хората с безжизнена коса могат да използват шампоан, обогатен с органично агаве и бяла лупина, за стимулиране на скалпа и забавяне на косопада.

Следователно сулфатите не са основни в козметиката. Има много други начини да измиете косата си без проблеми! Шампоанът без сулфати и натрий е предпочитан вариант за запазване на хидролипидния филм на епидермиса и дълготрайна грижа за косата.

А, вие какви хитринки имате за здрава и блестяща коса?