Дивата лайка или Matricaria recutita е основно растение в козметиката Yves Rocher! Представяме ви емблематичната билка на La Gacilly и свойствата на това цвете.

Нека започнем с кратко представяне:

Латинско наименование:

Matricaria recutita

Народно наименование:

Дива лайка, лайка

Семейство:

Сложноцветни

Местообитание:

Европа, умерена Азия, Северна Африка

Растение, на което не липсва изобретателност

Дивата лайка е голям успех на еволюцията. Първо, защото характерната миризма на цветята му, както тревисти, така и плодови, му позволява да се защитава от тревопасни животни, като същевременно привлича опрашващи насекоми!

Това растение няма да изчезне! Листата са двойно и тройноперести, нишковидни, нарязани. Цветовете са събрани в съцветие кошничка. Цветните кошнички са разположени на върховете на многобройните стъблени разклонения на дълги дръжки и се състоят от околовръстни, бели, езичести, женски цветчета и вътрешни, тръбести, жълти, двуполови цветчета. Цветното легло е изпъкнало, а отвътре – кухо. Това насърчава опрашването от насекоми с прашец от друго цвете. Този трик позволява по-голяма генетична променливост… и следователно по-добро оцеляване на вида!

Произходът на растението в нашия завод

Дивата лайка е едно от първите растения, култивирани от марката Yves Rocher, още през 1979 г.

Засято през есента, това важно растение от марката Yves Rocher цъфти рано, което позволява механично прибиране на реколтата през май.

Дивата лайка, както всички емблематични растения на La Gacilly, се култивира според принципите на агроекологията, съчетаваща уважение и подобряване на биоразнообразието, глобално разбиране на екосистемите и развитие на територията.

Употребата му е предимно козметична, но пчелите също ценят това медоносно цвете. Неговият аромат придава на меда La Gacilly специфични аромати, които са високо ценени.

Нашият екстракт

Успокояващи свойства

 

Дивата лайка е мощен съюзник на чувствителната кожа. Наистина, гамата грижа за кожата Sensitive Camomille съчетава две 100% натурални активни съставки: хидрозол и олеат. Хидрозолът намалява чувствителността на кожата с 28%, а олеатът стимулира защитните способности на кожата с 25% и нейните възстановителни способности с 30%. Вашата кожа е по-малко чувствителна и подсилена!

От серията ни Pure Camomille независимо дали предпочитате успокояваща мицеларна вода, успокояващ демакиант/тоник 2в1 или успокояващ демакиант крем, всички те нежно ще премахнат всички следи от грим от лицето ви. Успокояващата флорална вода от лайка, която се използва сутрин и вечер, намалява усещането за парене и стягане за успокоена и комфортна кожа.

И така, какво мислите за това многолико цвете? Разкажете ни всичко в коментарите!