Кой каза, че промяната на навиците ви за по-устойчив начин на живот трябва да бъде ограничаваща?

Съвет 1: Направете своята сутрин изпълнена с енергия

Още със събуждането,  започнете деня си с голяма доза енергия! Изберете сезонни и органични пресни плодове - комбинация от вкусове, аромати и цветове, за да направите деня си по-богат, по-щастлив и по-ароматен. Предимствата на сезонните плодове и зеленчуци са много: те имат най-добри качества, когато са отглеждани при естествени за особеностите им заобикаляща среда - при подходяща температура, в конкретен сезон, при определена светлина. А едни от най-важните фактори за тяхната консумация са екологичните и икономическите аспекти. Те са по-евтини, защото по-голяма част от активната работа по отглеждането им се върши от природата. Освен това са богати на антиоксиданти и кожата ви ще ви бъде благодарна!

Съвет 2: Усетете вятъра в косата си

Опитайте се да се придвижвате възможно най-много пеша или с велосипед.  Карането на колело е сигурен начин да се почувствате моментално по-здрави и по-свободни. Освен това няма никакво въздействие върху околната среда и е чудесно упражнение за тонус и стягане на фигурата. Чувството да усещаш вятъра и слънцето ще ви зареди с положителна енергия!

Съвет 3: Кафе пауза

Като дойде късният следобяд, идва и времето за кафе пауза с колегите. Забравете за еднократните чаши за кафе, дори и ако са картонени. Изберете си сладка и цветна стъклена или порцеланова чаша, която може да използвате многократно. Отпивайки любимата си напитка от любимата си чаша не само, че ще се заредите с положителни емоции, но и помагате на природата.

Съвет 4: Водата – натуралната хидратация

Всички добре знаем колко е важно да бъдем постоянно хидратирани - у дома, в офиса или когато сме навън. Добрата хидратация е неизменна част от здравословния начин на живот, съвместно с полезната храна, позитивното мислене и двигателна активност. Красивата кожа е хидратираната кожа, защото водата й помага да се изчисти отвътре-навън, като по този начин предотвратява запушване на порите и акне. Няма универсално правило колко вода да пием на ден – всички ние сме различни по пол, възраст, ниво на физическа активност и пр. Но, колкото и вода да приемате на ден, използвайте бутилка за многократна употреба. Пластмасовите бутилки за вода  са едни от най-често срещаните и опасни замърсители на планетата. Вземете си бутилка от стъкло, алуминий или неръждаема стомана и я използвайте многократно без да се притеснявате за здравето си или че замърсявате природата.

Съвет 5: По-малкото е повече

Време е за промяна? Какво ще кажете за малко почистване? Ако от време на време се отървете от непотребните предмети и дрехи, ще се почувствате моментално по-добре и ще помогнете на природата! Може да ги дарите – има безброй организации, които непрекъснато търсят помощ, независимо под каква форма е тя. Или може да ги рециклирате, за да им се даде втори живот. По груби изчисления цялото население на Земята произвежда средно по 4-5 милиарда тона отпадъци годишно. Тези цифри неминуемо звучат плашещо, но също така би трябвало да мотивират хората с креативно мислене да търсят начини да ограничат своя "принос" за тази мрачна статистика, което включва рециклирането на стари вещи.

 

А какви са вашите добри навици за по-здравословен, по-спокоен и устойчив начин на живот? Кажете ни в коментарите!