Много често се съмняваме в себе си, липсва ни самоувереност и самочувствието ни е ниско. Решението е едно - любов към самите нас. Какво е това и как да го постигнем?

Какво е терминът „любов към самите нас“ ?

Себелюбие или буквално „да обичаш себе си“. Може би си мислите, че това включва само любов към вашето тяло, но помислете отново. Да се научите да обичате себе си означава преди всичко да приемете себе си, както вашите качества, така и недостатъците си, и преди всичко да се грижите за себе си. Дайте приоритет на психическото и физическото си благополучие и се опитайте да бъдете по-малко сурови към себе си. Любовта към нас самите е свързана също с вярата в себе си и способността ви да постигнете целите и мечтите си!

Накратко казано – това е положителна емоция, вълна, която ние създаваме и която се стремим да следваме през живота си.

Обичайте първо себе си

Преди да ви дадем нашите съвети, не забравяйте, че любовта към нас самите е дългосрочна работа, която изисква ежедневни усилия в дългосрочен план. Всяко начало е трудно, а промяната на навиците е нещо, за което са необходими много усилия. Но крайният резултат си заслужава, така че да започваме:

1. Научете се да виждате собствената си красота, собствените си силни страни. Направете си комплимент за това как изглеждате или с какво се гордеете в себе си. Всеки от нас заслужава да чуе колко е готин, дори и ако самият ти го казваш!

2. Обградете се с хора, които ви обичат и насърчават. Ценете взаимоотношения, които носят положителни емоции, защото те са предназначени да ви издигнат нагоре, а не да ви дърпат надолу. Независимо дали това ще са приятелите, семейството или партньорите ви, това са хората, които винаги ще застанат зад вас.

3. Не се сравнявайте с никой. Наистина, спрете. Няма да ви помогне. Всеки е перфектен, такъв какъвто е, защото всички хора сме уникални за себе си. Това, че някой е по-добър в даден аспект от вас, не означава, че вие сте по-лоши. Означава, че вие сте най-добри в този етап на живота си. Не го забравяйте!

4. Изкуството да казваш „НЕ“. Научете се да отказвате. За съжаление още от малки ни учат, че е неучтиво и неуместно да казваме „не“. Това, че ще откажете нещо не ви прави лоши хора, по-скоро, ако винаги казвате „ДА“, това може да ви направи нещастни. Ясните приоритети помагат да създадете позитивно отношение. Поставете граници, бъдете настойчиви и учтиви. Ако е възможно предложете други решения, но не се насилвайте да правите нещо на всяка цена.

5. Грижете се за себе си. Бъдете най-добрият си приятел, научете се да си прощавате за собствените си грешки, отделете време за себе си и правете това, което обичате. Важно е.

Бъдете благодарни

Изразете благодарност към това, което сте постигнали. Дори и малките успехи ни карат да се чувстваме добре. Избройте 10 неща или хора, за които днес се чувствате благодарни. Можете да включите огромни неща, като например да се чувствате благодарни, че сте живи, или по-малки неща, като например това, че сте си купили нова чанта. Това ще Ви направи по-щастливи и ще ви вдъхнови да бъдете по-щедри във всички области на живота.

Какви са вашите съвети, разкажете ни в коментарите