Рано или късно ваканционният период свършва. С идването на Септември се връщаме към работа, училище или други ангажименти. Това може да доведе до промяна в начина ви на живот, моделите на сън и хранене и нивото на стрес. В тази статия искахме да ви предложим нашите предложения за това какво можете да направите, за да улесните този преходен период и да се чувствате добре.

Съвет 1: Напомнете си, че сте в преходен период

...особено за вашия цикъл на сън! Имаме навика да си лягаме по-късно на почивка и да не навиваме аларма сутрин. И когато ваканцията приключи и се върнем към работен режим, ще се върнем и към ранното ставане. Опитайте се да направите прехода от късно към ранно ставане по-плавен. С други думи, не чакайте деня, в който се връщате на работа, за да си пуснете алармата, а се опитайте поне 2-3 дни предварително да ставате по същото време, когато обикновено ставате за работа. Ставайки рано, ще изпитвате нужда и да си лягате по-рано. По този начин можете да се върнете към рутината си без особени затруднения. Ако имате проблеми със заспиването, оставете телефона настрани и се опитайте да прочетете някоя книга. Всяка страница успокоява мислите ви и същевременно дава възможност на тялото да се отпусне, преди да се отправи към съня. Изберете леко четиво, което да ви разтоварва, иначе вместо да постигнете желания ефект, ще увеличите времето за заспиване още повече. Отделете до час преди лягане и ще видите как проблемите със съня бързо ще преминат.

Съвет 2: Отделете време за себе си

Ваканцията е време да се отпуснете, да си починете и да се откъснете от всичко. Нашият съвет към вас, когато се върнете към нормалното си ежедневие, е да отделите време за себе си… Например: може да започнете деня с медитация и да подготвите тялото си с разтягащи упражнения. Можете да станете 10 минути рано сутрин и да отделите малко време за себе си, далеч от телефона и компютъра. По този начин ще започнете деня по-енергични както физически, така и психически.

Също така не забравяйте и през деня да си вземете почивка и да намалите темпото. Като направите времето за хранене малко по-дълго, можете едновременно да помогнете за по-лесното храносмилане и да си дадете време да се отпуснете и да се съсредоточите отново.

Съвет 3: Останете във форма

Дните през лятото са по-дълги, изпълнени със забавни моменти и положителни емоции, а ние сме по-активни и е доста по-лесно да се спортува и поддържа форма. Нашият съвет е: поддържайте тази форма и през останалата част от годината. Като продължавате да спортувате редовно, можете да имате повече енергия, да се чувствате по-добре психически, да изглеждате по-добре и да се храните здравословно. А, чувствайки се по-добре физически и психически, вие имате и по-голяма мотивация!

Ето някои физически дейности, които можете да правите всеки ден: каране на колело, бягане, ходене, леки упражнения у дома или въртене на обръч.

Съвет 4: Останете позитивни

Друго предложение за вас е: оставете всички лоши и негативни мисли настрана и останете позитивни... За целта си напомняйте често за всички хубави спомени и моменти от вашата почивка. Но, не забравяйте и ползите от връщането към заетостта и работната рутина. Например, можете да стартирате нови проекти, да започнете нещо от нулата, да се съберете с приятели и да хапнете страхотно в любимия си ресторант. Всички тези планове ще ви помогнат да останете позитивни. Опитайте се и да не обръщате внимание на негативни коментари и злобни подмятания – запомнете, че позитивните мисли привличат позитивна енергия.

Съвет 5: Организирайте вещите си

Имало ли е момент, в който сте си мислили, че сякаш имате твърде много неща, а около вас е бъркотия?

Безпорядъкът около вас допринася за увеличаване на стреса и безпокойството, което ви прави по-малко продуктивни. За да успокоите ума си и да подредите дома си, отделете време преди да се върнете към работен режим и организирайте вещите си с две прости стъпки:

Стъпка 1: Сортирайте вещите си

Започнете с вещи, които използвате рядко. Запитайте се „наистина ли са ми необходими“? Например: помислете си дали сте използвали тази вещ/предмет през последните 6 месеца. Ако не сте, можете или да ги продадете или да ги подарите на някой, който има нужда от тях. Ако пък вече са морално остаряли, може да ги изхвърлите. Въпреки, че е възможно да ви е малко трудно в началото да се разделите с дадена вещ, ще се почувствате по-свободни, когато предметите намалеят. Енергията на дома ви също ще се промени и ще усетите как ставате по-спокойни.

 

 

Стъпка 2: Подредете гардероба

Повечето женски гардероби са като дрешника в Нарния – бездънни и с дрехи в безпорядък. Съберете смелост и се отървете от дрехите, които вече не носите. Можете да ги дарите, да ги продадете или да ги дадете за рециклиране.

 

Какви са Вашите съвети, за да се върнем по-лесно към работа? Кажете ни в коментарите!