Yves Rocher: човек с много лица! Нека ви разкажем за любовта му към природата, която започва от детство, за визионерския му дух, за желанието му да създаде достъпна красота...

Истински пионер

Yves Rocher. Това име, което добре познавате, е не само на автентична и уникална марка, но и човек с лична и неконформистка визия.

Преди да стане създател на индустрията, какъвто го познаваме днес, той е бил преди всичко малкото момче от улица Сен Винсент в La Gacilly, Бретан.

Неговата визия за красота, създадена преди 60 години, е невероятно актуална днес. Той дефинира основите на Yves Rocher, приканвайки жените да останат истински и да се свържат отново с природата. Както той обича да казва: „Независимо дали сме малки или големи, свързването с природата е причината за нашето съществуване. Това не се е променило във времето“.

Успехът му се дължи на неговата бретанска упоритост, неговия визионерски дух, но също и на растителния свят, който му е дал толкова много. Yves Rocher също така заявява: „Колкото повече науката напредва, толкова повече доводи предоставя на природата“.

Бретански корени в La Gacilly

В малкото селце La Gacilly, в Бретан, на 7 април 1930 г се ражда Yves Rocher. Баща му е шапкар, магазинът му е на приземния етаж на къщата им, оттам се заражда и търговската жилка в Yves Rocher.

Заради крехкото му здраве, родителите му решават да го обучават у дома. Има безгрижно и щастливо детство, играейки си с по-голямата си сестра в горите около La Gacilly.

На 14-годишна възраст той загубва баща си и започва да търси утеха в природата около него. Гората се превръща в негово убежище и той я посещава всеки ден. Тогава Yves Rocher разбира, че природата има положително въздействие върху нашето благосъстояние.

Началото на Botanical Cosmetics ®

В началото на 50-те години на миналия век, лечител от съседното село разкрива на Yves Rocher тайните на продукт на основата на корените на Фигария, който дава страхотни предимства при лечение на разширени вени. След това той приготвя крем от тези корени и установява, че действа. След това започва да прави този крем в кухнята на майка си.

Много хора започват да се оплакват, особено фармацевти, а Yves Rocher редовно е призован в съда. Но нищо не пречи на неговата упоритост, напротив, мотивацията му се увеличава десетократно.

Постепенно този прочут крем се превръща в незаменим за хората от околните села, а Yves Rocher им доставя непрекъснато големи количества от него. Но, това е само началото....

Въпреки липсата на място и средства за производство, на Yves Rocher не му липсва мотивация. На него му хрумва страхотната идея да продава крема си по пощата, като публикува реклами в националната преса. И успехът идва!

Красота, достъпна за всички

Yves Rocher вече не иска да се ограничава до един крем. Хрумва му идея: да направи красотата достъпна за всички жени! Достъпна на цена, но преди всичко достъпна навсякъде във Франция. Защото жените в малките населени места искат да се грижат за себе си толкова, колкото и жените от града.

Така се ражда първият крем от лайка – цвете с омекотяващи и успокояващи свойства. И тъй като този път става въпрос за козметика, фармацевтите вече не представляват проблем.

След това Yves Rocher работи върху „Зелената книга на красотата“, където изразява своята визия за красота за всички жени, независимо от възрастта, произхода или социалния статус. Той приканва жените да останат „истински“, в хармония със себе си.

Ценното наследство на La Gacilly

Всичко започва в La Gacilly, в Бретан. Преди 50 години La Gacilly бе жертва на повсеместното обеселяване на селските райони. Благодарение на привързаността на Yves Rocher към родното му място, цялата икономика на региона се съживява.

Yves Rocher е обещал пред себе си да възроди La Gacilly, за да почете паметта на баща си. Колкото повече се развива обществото, толкова повече просперира селото. Създават се работни места и Yves Rocher иска да инвестира по различен начин. Затова се кандидатира на общински избори и става кмет на селото си.

Този политически ангажимент ще му позволява да стане главен регионален съветник и да работи за La Gacilly, нейните жители, нейното наследство и биоразнообразие.

Първият бутик на Yves Rocher отваря врати на булевард Хаусман 43 в Париж. Растежът е налице и La Gacilly открива своя обект с 300 служители.

Основите, на които марката се уповава

Въпреки че Yves Rocher ни напусна на 26 декември 2009 г., неговата работа и любовта му към природата са представени повече от всякога чрез неговата марка.

Въпреки непрекъснатият ход и промени, има неизменни основи, на които марката винаги ще бъде вярна: ценностите на уважение към света около нас, но също така и уникална визия за красота.